Place des Montréalaises

The new Place des Montrealaises, located in the area around the Champ-de-Mars metro station, will become a crossroads between downtown and Old Montréal.

In September 2018, the city unveiled the winner of the international, pluridisciplinary architecture competition to design the new public square.

The concept proposed by the team composed of Lemay + Angela Silver + SNC-Lavalin was retained from among four other finalists.


Visit the Bureau du design's Web site for information about the competition.


L’équipe du projet secteur Champ-de-Mars

The new Place des Montrealaises, located in the area around the Champ-de-Mars metro station, will become a crossroads between downtown and Old Montréal.

In September 2018, the city unveiled the winner of the international, pluridisciplinary architecture competition to design the new public square.

The concept proposed by the team composed of Lemay + Angela Silver + SNC-Lavalin was retained from among four other finalists.


Visit the Bureau du design's Web site for information about the competition.


L’équipe du projet secteur Champ-de-Mars

  • Design concept

    6 months ago

    With the commemoration of women as a unifying theme, the design concept is characterized by a field of flowers that rises southwards to join Champ-de-Mars.

    This inclined design will partially cover the Saint-Antoine ramp, which is one of the exits from the Ville-Marie Expressway, and links the Champ-de-Mars metro station to Old Montréal. It offers both a resting place and a gathering place, as well as a view of the city and a perfect space for wandering about.

    In addition to its inclined design and its field of flowers, the square will include several distinctive spaces, including a mobility hub,...

    With the commemoration of women as a unifying theme, the design concept is characterized by a field of flowers that rises southwards to join Champ-de-Mars.

    This inclined design will partially cover the Saint-Antoine ramp, which is one of the exits from the Ville-Marie Expressway, and links the Champ-de-Mars metro station to Old Montréal. It offers both a resting place and a gathering place, as well as a view of the city and a perfect space for wandering about.

    In addition to its inclined design and its field of flowers, the square will include several distinctive spaces, including a mobility hub, a multi-purpose esplanade and a wooded area.

    Among the qualities that the international landscape architecture competition jury considered were:

    - A strong identity and contemporary lettering

    - A significant reduction of the presence of the highway exit ramp

    - A sensitive and thoroughly developed commemoration approach

    - An enriching, immersive experience that invites wandering and lingering

    - Plantings that change with the seasons

    Text presenting the design concept, written by the winning team (in French)